Jak kombinovat vína s jídlem, abyste si pochutnali

Napsal 05.04.2022

Jaké víno se hodí k bílému masu? Můžu si ke sladkému dezertu dát sekt? K jakému jídlu bych měl servírovat víno z dubových sudů? Na všechny otázky vám odpovíme v následujícím článku. A dozvíte se ještě mnohem víc. Jdeme na to. Cink.

Žádná pravidla neexistují 

„Je to jasné. K tmavému masu se hodí červené víno, k bílému masu víno bílé,” napadne vás jako první, když se konverzace stočí k párování vín s pokrmy. Máte pravdu, tyto kombinace jsou opravdu obecně zažitým pravidlem. Ale jak známo, pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Proto ani při párování vín s pokrmy není pevně stanoveno, co je správně a co ne. Záleží především na vaší chuti, místě, čase, náladě i ročním období. 

Na čem při párování vín záleží

Při výběru správného vína k jídlu záleží především na tom, aby se jednotlivé chutě nepřehlušily. Cílem je, aby vznikl harmonický, nebo naopak kontrastní celek. Některé chutě se k sobě hodí více, jiným kombinacím byste se měli spíše vyvarovat. Při volbě vína platí určitá doporučení, na která se nyní podíváme trochu podrobněji. 

Ryby a mořské plody

Chuť jemně upravených ryb nejlépe vynikne v kombinaci s lehkým kabinetním vínem s nižším obsahem alkoholu. Ke smažené a obalované rybě servírujte vína suchá. Patří mezi ně například Rulandské bílé, Chardonnay nebo Ryzlink rýnský. Uzené ryby si vychutnáte s bílým vínem. Do sklenky si nalijte například Veltlínské zelené či Rulandské bílé.

Lehké dušené pokrmy

Pokrmy dušené, připravované v páře nebo saláty se výtečně hodí k lehkým ovocným vínům. Chuť drůbežího masa vynikne v kombinaci s vínem Müller Thurgau nebo Pálavou. Také telecí maso nebo dušená zelenina připravená k lehké večeři nejlépe chutnají s bílým vínem.

Kořeněné pokrmy a sýry

Kořeněná, marinovaná nebo asijská jídla vyniknou s chuťově výraznějšími víny. Pozor však na množství alkoholu. Ten zvyšuje pálivost pokrmu. Marinované a grilované pokrmy nebo výrazné sýry servírujte s takzvanými barikovými víny. Tyto vína mají aroma hřebíčku, vanilky nebo dřeva z dubových sudů. Vyzkoušejte například Müller Thurgau, Veltlínské zelené či Neuburské.

Maso červené a zvěřina

Červená vína se hodí především k těžším pokrmům a červeným masům. Patří mezi ně hovězí, vepřové, jehněčí, zvěřina, kachna nebo husa. Vyzrálou a plnou chuť červeného vína vám nabídne například Cabernet Sauvignon nebo Modrý portugal.

Omáčky 

Hutné omáčky vám budou chutnat v kombinaci s plným, tělnatým vínem. Smetanové omáčky se hodí k bílým vínům. kořeněné omáčky k vínům červeným a kyselé omáčky párujte s vínem s vyšší kyselinkou.

Polévky 

I polévky můžete kombinovat s víny. Jak na to? K zeleninovým polévkám servírujte lehké bílé nebo růžové víno. Masové vývary si žádají vyzrálejší chuť vína a hutné polévky nejlépe vyniknou v kombinaci s lehkým, ale kořeněným bílým vínem

Dezerty

Při servírování dezertů v kombinaci s vínem platí jednoduché doporučení. Ke sladkým jídlům a dezertům podávejte bílá sladká vína například s výrazným muškátovým aroma. Ke zmrzlině a ovoci se hodí sekty a šumivá vína.

Širokou nabídku vín najdete na našem e-shopu. Nejste si jisti výběrem? Napište nám nebo zavolejte. Rádi vám pomůžeme vybrat to nejvhodnější víno pro každou příležitost.

Kombinace vín a jídla

 
 

Registrace

Registrujte se a získejte řadu výhod.

Přihlášení

Nemáte ještě účet? Registrujte se

Zapomenuté heslo

Nezoufejte. Nové vám zašleme na e-mail.