Šumivé víno je ideálním nápojem ke slavnostním příležitostem, ale i pro setkání s přáteli nebo rodinou. Potěší vás svěžestí a příjemně polechtá vaše chuťové pohárky. Poradíme, jak vybrat to správné, i když se v tom vlastně vůbec nevyznáte.
Pokud vůbec nevíte, jak vybrat víno a hledáte šumivou variantu, zkuste pro začátek sekt. Jako sekt se označuje šumivé víno hlavně ve střední Evropě. Kromě Česka jde o lahve ze Slovenska, Rakouska nebo Německa. Skvělé jsou i italské sekty. Nápoj bývá cuvée. To znamená, že vznikl smísením několika odrůd.
Sekty bychom mohli rozdělit na dvě kategorie podle toho, jakým způsobem se vyrábí.
Metoda charmat – víno kvasí v nerezových nádobách, až potom se slévá do lahví. Výsledný nápoj je lehký a svěží.
Klasická metoda – víno kvasí přímo v lahvích. Vyzrálejší a výraznější chuť. Doporučuje se znalcům a konzumentům, kteří hledají komplexnější nápoje.
U sektu vyrobeného klasickou metodou se můžete setkat s tím, že nejde o cuvée, ale o víno z jedné jediné odrůdy. Jednoodrůdové sekty jsou dobrým dárkem a skvělým vínem ke slavnostním příležitostem, kdy se sejdou konzumenti s oblibou v konkrétní odrůdě.
Italské prosecco si v posledních letech našlo spoustu příznivců i v našich luzích a hájích. Je to příjemné, svěží pití se šťavnatou, sladší chutí. Není až zas tak výrazné, a proto se hodí k pití v letním horku, ale i v zimě – třeba na oslavu Valentýna.
Prosecco zraje v nerezových nádobách, ale správně by nemělo být cuvée, nýbrž nápoj vyrobený čistě z odrůdy Glera. Ta se pěstuje v okolí Benátek. Vyhlášené lahve produkují zejména vinice okolo města Valdobbiadene.
Jestli se chcete před partnerem nebo rodinou vytáhnout, nabídněte jim pravé šampaňské. Toto označení smí mít pouze lahve, které pochází z Francie, konkrétně z kraje Champagne. Opět se jedná o cuvée míchané z odrůd j Pinot Noir, Pinot Meunier či Chardonnay.
Šampaňské je o něco dražší než ostatní šumivá vína, za to vyniká vytříbenou a složitější chutí, která potěší skutečného znalce vín. Zároveň o šampaňském každý ví, že je to luxusní pití, takže pokud chcete někoho skutečně potěšit, nemůžete udělat chybu.
Když už jsme u francouzských šumivých vín, byl by hřích nezmínit crémant. Nedostává se mu tolik pozornosti jako šampaňskému, přitom jde o velice kvalitní pití. Crémant je různorodější, vyrábí se z více odrůd a nemusí pocházet pouze z Champagne, ale v podstatě odkudkoliv z Francie.
Potom je tu cava ze Španělska. Může být bílá nebo růžová a pochází výlučně z regionu Cava. Vyrábí se z odrůd jako je macabeu, Pinot Noir, Chardonnay nebo Subirat. Proces výroby je podobný jako u šampaňského. Pyšní se výraznou mineralitou, pikantní kyselinkou a výraznou citrusovou chutí. Rozhodně stojí za to cavu vyzkoušet.
Kromě druhů se můžete orientovat i podle obsahu cukru v nápoji.
Brut: mezistupeň mezi suchými a polosuchými nápoji, obsahuje méně než 15 g cukru na 1 litr.
Demi-sec: sladší víno, obsahuje 33 až 50 g cukru na 1 litr.
Doux: sladké šumivé víno, najdete v něm víc jak 50 g cukru na 1 litr.
Výběr lahve není to jediné, co jako hostitel musíte zařídit. Stejně důležitý je i způsob podávání. Protože kdybyste na to šli špatně, znehodnotíte kvalitu nápoje, a zkazíte tak zážitek sobě i hostům.
V první řadě lahev dostatečně nachlaďte. Ideální teplota se pohybuje okolo 6 až 10 °C. Tato teplota by se měla zachovat i po otevření, mezi jednotlivým doléváním. Mějte proto po ruce kbelík s ledem. Otevírejte decentně, bouchnutí špuntu není žádoucí. Nápoj musí být odleželý, jinak vypění.
Šumivé víno podáváme v dlouhé, úzké sklenici na víno, tzv. flétně. Nenalévá se plná, ale zhruba do poloviny. Bublinky díky tomu tak rychle nevyprchají a nápoj bude chutný delší dobu.
Registrujte se a získejte řadu výhod.
Nezoufejte. Nové vám zašleme na e-mail.