Jak vybrat dobré šumivé víno, i když se v nich nevyznáte?

Napsal 21.09.2022

Šumivé víno je ideálním nápojem ke slavnostním příležitostem, ale i pro setkání s přáteli nebo rodinou. Potěší vás svěžestí a příjemně polechtá vaše chuťové pohárky. Poradíme, jak vybrat to správné, i když se v tom vlastně vůbec nevyznáte. 

Sekt je sázkou na jistotu

Pokud vůbec nevíte, jak vybrat víno a hledáte šumivou variantu, zkuste pro začátek sekt. Jako sekt se označuje šumivé víno hlavně ve střední Evropě. Kromě Česka jde o lahve ze Slovenska, Rakouska nebo Německa. Skvělé jsou i italské sekty. Nápoj bývá cuvée. To znamená, že vznikl smísením několika odrůd. 

Sekty bychom mohli rozdělit na dvě kategorie podle toho, jakým způsobem se vyrábí.

  • Metoda charmat – víno kvasí v nerezových nádobách, až potom se slévá do lahví. Výsledný nápoj je lehký a svěží.

  • Klasická metoda – víno kvasí přímo v lahvích. Vyzrálejší a výraznější chuť. Doporučuje se znalcům a konzumentům, kteří hledají komplexnější nápoje. 

U sektu vyrobeného klasickou metodou se můžete setkat s tím, že nejde o cuvée, ale o víno z jedné jediné odrůdy. Jednoodrůdové sekty jsou dobrým dárkem a skvělým vínem ke slavnostním příležitostem, kdy se sejdou konzumenti s oblibou v konkrétní odrůdě.

Populární prosecco

Italské prosecco si v posledních letech našlo spoustu příznivců i v našich luzích a hájích. Je to příjemné, svěží pití se šťavnatou, sladší chutí. Není až zas tak výrazné, a proto se hodí k pití v letním horku, ale i v zimě – třeba na oslavu Valentýna. 

Prosecco zraje v nerezových nádobách, ale správně by nemělo být cuvée, nýbrž nápoj vyrobený čistě z odrůdy Glera. Ta se pěstuje v okolí Benátek. Vyhlášené lahve produkují zejména vinice okolo města Valdobbiadene.   

Šampaňské pro fajnšmekry

Jestli se chcete před partnerem nebo rodinou vytáhnout, nabídněte jim pravé šampaňské. Toto označení smí mít pouze lahve, které pochází z Francie, konkrétně z kraje Champagne. Opět se jedná o cuvée míchané z odrůd j Pinot Noir, Pinot Meunier či Chardonnay.

Šampaňské je o něco dražší než ostatní šumivá vína, za to vyniká vytříbenou a složitější chutí, která potěší skutečného znalce vín. Zároveň o šampaňském každý ví, že je to luxusní pití, takže pokud chcete někoho skutečně potěšit, nemůžete udělat chybu. 

Méně známý crémant a cava

Když už jsme u francouzských šumivých vín, byl by hřích nezmínit crémant. Nedostává se mu tolik pozornosti jako šampaňskému, přitom jde o velice kvalitní pití. Crémant je různorodější, vyrábí se z více odrůd a nemusí pocházet pouze z Champagne, ale v podstatě odkudkoliv z Francie. 

Potom je tu cava ze Španělska. Může být bílá nebo růžová a pochází výlučně z regionu Cava. Vyrábí se z odrůd jako je macabeu, Pinot Noir, Chardonnay nebo Subirat. Proces výroby je podobný jako u šampaňského. Pyšní se výraznou mineralitou, pikantní kyselinkou a výraznou citrusovou chutí. Rozhodně stojí za to cavu vyzkoušet.

Sladkost šumivého vína

Kromě druhů se můžete orientovat i podle obsahu cukru v nápoji.

  • Brut: mezistupeň mezi suchými a polosuchými nápoji, obsahuje méně než 15 g cukru na 1 litr.

  • Demi-sec: sladší víno, obsahuje 33 až 50 g cukru na 1 litr.

  • Doux: sladké šumivé víno, najdete v něm víc jak 50 g cukru na 1 litr.

Jak správně podávat šumivé víno

Výběr lahve není to jediné, co jako hostitel musíte zařídit. Stejně důležitý je i způsob podávání. Protože kdybyste na to šli špatně, znehodnotíte kvalitu nápoje, a zkazíte tak zážitek sobě i hostům.

V první řadě lahev dostatečně nachlaďte. Ideální teplota se pohybuje okolo 6 až 10 °C. Tato teplota by se měla zachovat i po otevření, mezi jednotlivým doléváním. Mějte proto po ruce kbelík s ledem. Otevírejte decentně, bouchnutí špuntu není žádoucí. Nápoj musí být odleželý, jinak vypění.

Šumivé víno podáváme v dlouhé, úzké sklenici na víno, tzv. flétně. Nenalévá se plná, ale zhruba do poloviny. Bublinky díky tomu tak rychle nevyprchají a nápoj bude chutný delší dobu. 

Kolik stojí šumivé víno

Kvalitní šumivé víno patří mezi dražší. Zároveň platí, že sekty jsou levnější než šampaňské. Dobrý sekt pořídíte od 250 Kč a výš, jestli si chcete skutečně pochutnat, nebojte se připlatit. U šampaňského počítejte s cenou nad 1000 Kč.

Registrace

Registrujte se a získejte řadu výhod.

Přihlášení

Nemáte ještě účet? Registrujte se

Zapomenuté heslo

Nezoufejte. Nové vám zašleme na e-mail.