Jaká vína vybrat v létě na grilovačku, oslavu a posezení?

Napsal 30.06.2022

Léto je tady! Jak si ho jako milovník jídla a pití co nejlépe užít? No přeci se sklenkou něčeho dobrého. Poradíme, jaké víno se hodí do letního počasí a pro různé příležitosti. Podíváme se i na to, co k němu nabídnout. 

Jaké víno vybrat pro den prosluněný sluníčkem? Určitě netoužíte po ničem, z čeho vás bude bolet hlava. V horku raději sáhnete po svěžím vínu, které rozproudí zábavu a zároveň se bude hodit ke stolování venku. Třeba během grilování nebo oslav. Z vína se dají připravit i exkluzivní drinky. Nezapomeňte víno nalévat do správných sklenic. Jak na to poradíme v článku Jaké vybrat sklenice na alkohol.

Jaké víno vybrat na grilování

Spousta lidí tápe v tom, jak kombinovat vína s jídlem. Možná už jste slyšeli poučku, že k červenému masu se hodí pouze červené a ke kuřeti a rybám bílé. Nemusí to tak vždy být. Hodně závisí na tom, jak pokrm připravujete, jestli je hodně kořeněný, těžký, jakou má přílohu atd. 

Pamatujte, že k chuťově méně výrazným pokrmům je lepší podávat méně výrazná vína. A naopak. Ke kořeněným marinádám, pálivému nebo hutným omáčkám nalévejte víno plnější, výrazné. Jak to bude vypadat v praxi? Pojďme se podívat na nejoblíbenější grilované dobroty. Co se k nim hodí?

  • Kuřecí: Kuřecí špízy nebo steaky v lehké marinádě z bylinek podávejte s lehkým bílým nebo růžovým vínem. Nejlepší bude suché nebo polosuché. Křídla nebo paličky v pikantní marinádě doporučujeme servírovat s barikovými víny, například s Veltlínským zeleným. Mají výraznější aroma a s kořeněnou chutí se skvěle doplňují. 

  • Vepřové: Bez vepřové krkovice jako by nebylo letní grilování. Jestli ji naložíte ve výrazné marinádě, podávejte ho se suchým červeným vínem. Lehce kořeněná krkovice (například olej, česnek, rozmarýn) zase hostům zachutná se suchým nebo polosuchým bílým. 

  • Hovězí: Hovězí burger má rád snad každý. Jaké víno k němu nabídnout? Jelikož většinou do burgeru přijdou výrazné omáčky, cibulka a další, doporučujeme sáhnout po suchém červeném. Vyzrálou a plnou chuť má Cabernet Sauvignon nebo Modrý Portugal.

  • Ryby: K tučnějším rybám se hodí víno s vyšším obsahem alkoholu, například Rulandské modré. Sáhnout můžete i po lehkém suchém červeném vínu. Méně tučné ryby z moře jdou skvěle dohromady s Chardonnay. Ke sladkovodním doporučujeme Ryzlink vlašský či polosladkou Pálavu

Jaké víno vybrat na letní posezení?

Plánujete posezení s přáteli? Nebo si prostě po dlouhém dni v práci nalijete sklenici něčeho dobrého na zahradě? Do horkých letních dnů jsou nejlepší svěží a lehká vína, zejména bílá suchá a polosuchá. Dají se dobře párovat i s drobným pohoštěním jako jsou sýry, olivy, oříšky nebo parmská šunka. 

Jestli byste ale rádi zkusili něco jiného, vřele doporučujeme osvěžující Rosé. Obdobně jako bílé patří k lehčím nápojům, ovšem má plnější chuť. Vaše pohárky potěší tóny ovoce, což z něj dělá ideální víno na léto.

Náročný den ale můžete završit i sklenkou suchého červeného. Nemá takovou sladkost a tolik nezatíží. Naopak působí odlehčeněji, ovšem stále nabízí plnou a zajímavou chuť. I červené se hodí k sýrům, hlavně k těm tučnějším a výraznějším jako je gouda nebo zralý kozí sýr, dále uděláte dojem plněnými olivami či škvarkovou pomazánkou.

Co nabídnout na letní oslavě?

Jestli vás čeká oslava narozenin, svátek nebo nějaké výročí, určitě už přemýšlíte nad tím, jaké víno hostům nabídnout. Vždy můžete vsadit na klasiku, která chutná snad každému – suché a polosuché bílé. Podívejte se na naši nabídku vín od vinařů z Moravy a vyberte si lahev pro sebe a své blízké. 

Pro výjimečné chvíle, jako například oslava narozenin, je lepší nachystat něco slavnostnějšího. Doporučujeme šumivá a perlivá vína. Nejen, že mají punc luxusu, ale zároveň jsou svěží a do letního horka jako dělaná.

Nebo na oslavu přichystejte oblíbené letní drinky z vína. Nejtypičtější v našich končinách je klasický vinný střik z bílého vína s vyšším obsahem kyselinky (tedy suché a polosuché), ledu a perlivé vody. Lze doplnit ovocem na ozdobu. Lahodný letní drink je i Porto Tonic, což je kombinace bílého portského a toniku v poměru 1:2 na ledu. Zdobí se pomerančem a mátou.

Registrace

Registrujte se a získejte řadu výhod.

Přihlášení

Nemáte ještě účet? Registrujte se

Zapomenuté heslo

Nezoufejte. Nové vám zašleme na e-mail.