Jak kombinovat víno a grilované jídlo?

Napsal 30.12.2022

Maso už je naložené, teď jen rychle sáhnout po správné lahvi. Ale která to je? Jestli se chcete vytáhnout před hosty, tak jste tu správně. Zjistěte, jak kombinovat víno a grilované jídlo.

Jak kombinovat vína s jídlem? Nejlepší je držet se prostě toho, co chutná nejvíc vám. Každý totiž máme trochu jinak vybroušený jazýček. Jestli ale nevíte, kde začít, vyzkoušejte našeho rádce. 

Poradíme, jaká vína kombinovat s různými druhy grilovaných dobrot. A v případě, že byste chtěli zjistit víc o tom, jak vybrat správnou lahev, podívejte se na článek Jak vybrat víno.

Jaké víno nabídnout ke grilovanému masu

Nejčastěji se griluje kuřecí maso. K tomu se skvěle hodí bílé i růžové s nižším obsahem cukru, tedy suché a polosuché. Z růžových doporučíme šťavnaté cuvée Rosato di Sutto s příjemnou kyselinkou. 

Na suchá a polosuchá bílá vína se podívejte do našeho e-shopu. Ovšem i taková Pálava zachutná, přestože je trochu sladší. Pokud jste maso nakládali v pikantnější marinádě, sáhněte po barikových vínech jako třeba Veltlínském zeleném. 

Další oblíbenou pochoutkou je hovězí burger. Zde bychom doporučili středně plná až plnější červená vína, která se hodí k výraznému hovězímu masu. Například Cabernet Sauvignon a Modrý Portugal. V případě, že jste k burgerům připravili nějakou pálivou či jinak chuťově výraznou omáčku, zkuste raději sáhnout po růžovém. 

Nesmíme zapomenout na steaky a žebírka. Jedná se o skutečně výrazné pokrmy, proto sáhněte po červeném víně. Chuťově pokrm odlehčíte vínem bílým jako je Pinot Grigio, Ryzlink rýnský nebo Sauvignon

Pokud nedáte dopustit na vepřovou krkovičku sáhněte po plnějším červeném vínu s vyšším obsahem třísloviny. Vepřové je přeci jen tučnější a vyzrálé. Vyzkoušejte Modrý Portugal nebo Cabernet Sauvignon. Pomohou změkčit tuk. Pokud byste ke krkovici podávali smetanovou omáčku, sáhněte po statném bílé vínu jako je Chardonnay.

Jaké víno podávat k rybám

Zde hodně záleží na tom, jak moc tučná ryba je. Nízkotučné ryby jako je mořský vlk, okoun a další jdou dobře dohromady se šťavnatým bílým vínem. Například Veltlínským zeleným nebo Cavou.

Ryby se středně pevným masem (treska, pstruh) podávejte se středně aromatickými tělnatějšími víny jako je Ryzlink rýnský či Rulandské šedé. Masité ryby typu makrela, losos nebo tuňák jsou skvělé s rosé či s červeným odrůdy Pinot Noir

Více o tom, jak párovat víno s rybami, se dočtete v našem článku Víno a ryby.

Zelenina a vegetariánská jídla

Grilování samozřejmě není jenom o mase. Čím dál populárnější jsou vegetariánské burgery. Sáhněte například po aromatickém Chardonnay. Sázkou na jistotu je i šťavnaté rosé.

Pokud holdujete grilované zelenině jako je cuketa, lilek atd., doporučujeme hlavně lehčí bílá vína s kyselinkou, např. Veltlínské zelené, Rulandské šedé atd. Vyhněte se těším vínům nebo výraznému červenému, chuť zeleniny takto snadno přebijete. Naopak ke grilovaným rajčatům a paprikám klidně sáhněte po lehkém červeném Chianty. 

A co grilovaný hermelín? Je to sice sýr plísňový, ale velice jemné chuti. Výrazné víno s ním nepůjde příliš dobře dohromady, mohl by vám v ústech zhořknout. Doporučujeme proto víno bílé, suché a polosuché. Zajímavou volbou jsou také šumivá vína či pravé italské Prosecco.

Registrace

Registrujte se a získejte řadu výhod.

Přihlášení

Nemáte ještě účet? Registrujte se

Zapomenuté heslo

Nezoufejte. Nové vám zašleme na e-mail.